Cult Café

09-02-2023 Cult Cafe in d'Overtoom over de geschiedenis van het Zwartewater klooster

Donderdagavond 9 februari is Prof. Dr. Mees te Velde te gast in het Cult Café in d’ Overtoom te Genemuiden. Thema van de avond: de geschiedenis van het Zwartewaterklooster. Mons Sanctae Mariae werd in 1233 gesticht naar aanleiding van de Slag bij Ane in 1227, en bestond tot 1580.

 

Meer dan 400 ridders, edelen/hoofdmannen/schildknapen, onder aanvoering van de Bisschop van Utrecht, kwamen daarbij om het leven.

Het verhaal gaat dat 150 van de gevallenen begraven liggen op het Oude Kerkhof nabij het Zwartewaterklooster. Gespreksleider Jan Blei bevraagt Mees te Velde over de laatste inzichten rondom deze geschiedenis, in 2027 achthonderd jaar geleden.

 

Ongetwijfeld komt de Slag bij Ane voorbij, staan we stil bij het archeologisch onderzoek, en duiken diep in het kloosterleven van die dagen.

Hoe was het dagelijks leven in die tijd, hoe zag Hasselt eruit, hoe waren de gezagsverhoudingen en wat is er aan relikwieën, bouwkundige overblijfselen en geschriften overgebleven.

 

Het belooft een boeiende avond te worden; vanzelfsprekend is er ruimte voor vragen en opmerkingen. De avond start om 20.00 uur en de toegang is gratis.

 

 

 

 

 

NIEUWSOVERZICHT →

Activiteiten in beeld → Uitgelichte albums

WELKOM IN D'OVERTOOM

Welkom in het oudste Kulturhus van Nederland! Al in 1968 werd Stichting Verenigingsgebouw Genemuiden opgericht, waarna de bouw van de originele Overtoom in 1969 compleet was. Vanuit de gemeenschap was er namelijk vraag naar een ruimte voor het verenigingsleven, binnensport en cultuur. Een groot aantal besturen van allerlei verenigingen en clubs sloeg de handen ineen en het resultaat was d'Overtoom! Het verenigingsleven bloeide en groeide; momenteel maken meer dan 50 clubs en verenigingen gebruik van de zalen in d'Overtoom! Wij vinden het belangrijk dat er voor elk wat wils is, het gebouw is voor iedereen! Loop eens binnen; wij zijn alle werkdagen geopend en vanaf 18.00 bent u welkom in onze gezellige kantine. Heeft u een idee voor een evenement of activiteit; We horen het graag, want d'Overtoom staat voor verbinden!