CultCafé: Harcourt Klinefelter

01-06-2020 Over Martin Luther King

Verenigde Staten - In de onrustige jaren 60 van de vorige eeuw studeert de jonge ‘Harky’ theologie aan de universiteit van Yale, wanneer hij via de zondagse bijeenkomsten kennis maakt dominee Martin Luther King Jr. Rosa Parks is onlangs niet opgestaan in het ‘witte’ gedeelte van de bus waarmee ze een ware (geweldloze) revolutie ontketend onder leiding van Martin Luther King en zijn SCLC. Via een stage is Harcourt maar liefst 2 jaar een vast onderdeel van zijn team als persvoorlichter, maar ook privé zoeken ze elkaar regelmatig op.

De technische en creatieve, maar ook empathische en gedreven Harcourt blijkt een zeer waardevolle toevoeging aan het team, mede doordat hij met zijn bandrecorder (erg bijzonder voor die tijd) menig interview en toespraak van Martin Luther King en SCLC vastlegt. Zelfs de beroemde mars vanaf Selma en de begrafenisceremonie van Martin Luther King heeft Harcourt vereeuwigd.

Na de moord op Martin Luther King verhuisd Harcourt met zijn Annelies naar Nederland waar ze zich op verschillende manieren sterk blijven maken voor geweldloosheid, bijvoorbeeld tijdens de Balkanoorlog, de Molukse treinkaping en meer recent in vluchtelingenkampen. Onlangs zijn ze koninklijk onderscheiden voor hun levenslange werk in het kader van de vrede en het geweldloos oplossen van conflicten.

Harcourt (82 jaar) en Annelies Klinefelter hebben 3 kinderen en wonen tegenwoordig in Steenwijkerwold.

-

We zijn erg verheugd u te mogen uitnodigen voor ons 6e CultCafé, waarbij Wim van Dalfsen uw gastheer zal zijn. Wim is na vele omzwervingen sinds een jaar weer woonachtig in Genemuiden en zal Harcourt de mooiste ervaringen met ons laten delen. Ook zullen er origineel beeldmateriaal en bandfragmenten te zien en horen zijn!

Als extraatje zullen we de met Oscar bekroonde bioscoopfilm gemaakt over de beruchte mars vanaf Selma in onze theaterzaal tonen.

Info
Maandag 7 september: Bioscoopfilm in de theaterzaal
Donderdag 10 september: CultCafé Hartcourt Klinefelter, met gastheer Wim van Dalfsen

Aanvang beide avonden 19.30, start 20.00.

Entree, welke toegang verschaft voor beide avonden: €5,00

Vanwege Coronamaatregelen zijn we verbonden aan een maximaal aantal bezoekers. Wilt u zeker zijn van een plek, reserveer deze dan via info@overtoom-genemuiden.nl. Uiteraard zijn de RIVM maatregelen
omtrent COVID-19 ook in de Overtoom van kracht.

In samenwerking met Genemuiden Actueel, de SCEG en Bibliotheek Zwartwaterland.

NIEUWSOVERZICHT →

Activiteiten in beeld → Uitgelichte albums

WELKOM IN D'OVERTOOM

Welkom in het oudste Kulturhus van Nederland! Al in 1968 werd Stichting Verenigingsgebouw Genemuiden opgericht, waarna de bouw van de originele Overtoom in 1969 compleet was. Vanuit de gemeenschap was er namelijk vraag naar een ruimte voor het verenigingsleven, binnensport en cultuur. Een groot aantal besturen van allerlei verenigingen en clubs sloeg de handen ineen en het resultaat was d'Overtoom! Het verenigingsleven bloeide en groeide; momenteel maken meer dan 50 clubs en verenigingen gebruik van de zalen in d'Overtoom! Wij vinden het belangrijk dat er voor elk wat wils is, het gebouw is voor iedereen! Loop eens binnen; wij zijn alle werkdagen geopend en vanaf 18.00 bent u welkom in onze gezellige kantine. Heeft u een idee voor een evenement of activiteit; We horen het graag, want d'Overtoom staat voor verbinden!